Lapozni a könyv sarkainál lehet!

 

 

 

 Határtalanul pályázat összefoglaló

 

Kirándulás Székelykeresztúrra

 

 

Programozták és tervezték:
Horváth Balázs és Blaske Bence - 2016

 

 

TARTALOM

A meglátogatott iskola épülete
Útinapló
Képgaléria
A pályázat lezárása
Beépülés a tananyagba
Videómontázs

 

 


 

A meglátogatott iskola épületeZeyk Domonkos Szakközépiskola

Közös programok


 


A kirándulás ideje alatt teljesített programok
2016. szeptember 23.-28.

1.

Elsőként megálltunk a Királyhágón "Erdély nyugati kapujánál", majd következő megállónk Bánffyhunyad volt. A helyi tiszteletes előadása során betekintést nyertünk a város múltjába, a templom történetébe, a környező falvak magyarságának jelenébe.

Érkezés után rögtön elfoglaltuk a szállást, majd sétáltunk a faluban. Megfigyeltük a környék építészetét, amely szinte mindenkinek tetszett.


2.

Másnap a Tordai-hasadék tájvédelmi körzetet látogattuk meg. Tanári magyarázat alapján megismertük a szoros (egykori barlangrendszer) kialakulásának történetét.

A bányászat, mint ezeréves mesterség, kialakulása és múltja Székelyföldön volt a fő témánk. Megnéztük a bányászathoz használat eszközöket helyi idegenvezetéssel. Pár kilométer utazás után megérkeztünk Korondra és betekintést nyertünk a korondi népművészet hagyományába, stílusába, rejtelmeibe és a kerámia előállításának technológiájába.

Segesváron találkoztunk a székely-keresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola diákcsoportjának delegációjával, illetve az őket kísérő tanárokkal, akik vállalták a vár bemutatását. Közösen a Keresztúriakkal utunk a fehéregyházi emlékműhöz vezetett.

Az iskola dísztermében találkoztunk vendéglátóinkkal. A tanulóink átadták a hozott ajándékokat, majd egyeztettük az ott tartózkodásunk további programját.

 

3.

Vendéglátóink bemutatták az iskolát, majd közösen megtekintettük Petőfi és Bem tábornok csata előtti éjszakájának helyszínét, a Gyárfás kúriát, a körtefát, ahol Petőfi Sándor utolsó versét írta. Rövid ismertetőt tartott egy tanuló Petőfi utolsó napjairól.

Mivel az egész tanulmányi kirándulás célja egymás megismerése, illetve baráti kapcsolatteremtés, a délután első óráiban tanulóink a Keresztúriakkal együtt a város felfedezésére indultak el. Ezt különböző sportvetélkedők követték.

Az iskola dísztermében részt vettünk a hivatalos fogadtatáson. Köszöntött bennünket az iskola igazgatója, aki vázolta a romániai iskolai rendszert, iskolájuk történetét, hagyományaikat, rendezvényeiket és ünnepeiket. Az este disco-val zárult, tanáraink pedig tapasztalatot cseréltek a keresztúri iskola pedagógusaival.

 

4.

Másnap autóbuszba ültünk és megtekintettük a gyilkos tavat. Túrát terveztünk a természetvédelmi területeken, valamint a tóról keletkezett mondát is megismertük. A békási szoros látványa csak sétálva nyűgözi le a természet csodálóit így aztán ott tartottunk gyalogtúrát.

Út közben Gyimes felé rövid ebédszünetet tartottunk piknikezés formájában. Gyimesbükk a történelmi Magyarország utolsó védvára. Ez az ezer éves határ legkeletibb pontja. Felmásztunk az őrtoronyba is.

A csíksomlyói kegyhely bejárása is feladataink között szerepelt. Ezen program után megkóstoltuk az Erdély szerte fellelhető borvízkutak vizét. Megnéztük a közelben lévő "papok feredőjét".


 

5.

Közösen elültettük a fát, barátságunk szimbólumát, majd a közeli találkozás reményében búcsút vettünk vendéglátóinktól. Utunk következő állomása Korond volt, ahol betekintést nyertünk a korondi népművészet hagyományába, stílusába, rejtelmeibe és a kerámia előállításának technológiájába. Parajdon meglátogattuk a sóbányát.

A szállás elfoglalása után, a vállalkozók egy csoportjával gyalogtúrára mentünk. Megmásztuk a Székely-kőt is.6.

Kolozsvár az erdélyi magyarság szellemi központja, melyet "Erdély ország fővárosa" néven is emlegetnek. A Mátyás koronázási templom az óváros szívében található, tőle 150 méterre helyezkedik el Mátyás király szülőháza, amelyeket sorban meglátogattunk. Megnéztük a Bábes-Bolyai egyetem központi épületét, ahol beszélgettünk a két Bolyai munkásságáról.

Hazaindulás előtt megnéztük még a régi Magyar Színházat, a katolikus templomot és a Kanonok sort is.


Vissza a tartalomjegyzékhez...

 

Képgaléria
 

 

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

 
 

 

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

 
 

 
 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

 
 

 


 

 


 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

A pályázat lezárása

A pályázatot az élmények és tanulságok megbeszélésével zártuk. A témanap részeként elkezdtük ennek a bemutatónak az összeállítását.Vissza a tartalomjegyzékhez...

Beépülés a tananyagba

Tanulóink biológiból és történelemből kaptak érdemjegyeket munkáikra.

 

 

Vissza a tartalomjegyzékhez...

Az pályázatról készített videómontázsok

Vissza a tartalomjegyzékhez...