Lapozni a könyv sarkainál lehet!

 

 

 

 Farmakognóziai Intézet
1914-2014

 

Hazai kapcsolatok

 

 

Programozták és tervezték:
Horváth Balázs és Blaske Bence - 2013

 

 

TARTALOM

Dr. Gábor Miklós
Dr. Pap Lászlóné Platthy Georgina
Nógrád Megye Önkormányzata

 

Dr. Gábor Miklós professzor

Dr. Gábor Miklós professor emeritus, a Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott tanára több alkalommal is megtisztelt azzal a kéréssel, hogy tudományos könyveiről írjak recenciót az Orvosi Hetilapban.

A „Pharmacology and Dermatopharmacology of Mouse Ear Inflammation„ című könyv a harmadik a sorozatból. A könyv értékei között meg kell említeni, hogy ez a hatalmas munka a terpén- és flavon-származékok első, modern, molekuláris biológiai szemléletű összefoglalása.

Kiemelendő a prenilflavonok, valamint a biflavonok gyulladásccsökkentő hatásának összefoglaló ismertetése.

Vissza a tartalomjegyzékhez...

A terpének és flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásának ismertetése mind a gyógyszerkémia, mind a gyógynövényismeret, valamint a gyógyszerhatástan tárgyak oktatásában felhasználható tananyag lehet.

E könyv hozzájárul Szent-Györgyi Albert flavon-kutatásainak hatására történő újabb kutatások eredményeinek széles körben történő megismertetéséhez.


Bővebben a professzor munkájáról itt olvashat.

Vissza a tartalomjegyzékhez...

Dr. Pap Lászlóné Platthy Georgina

Intézetünk szoros kapcsoilatokat ápol a korházi orvosokkal is. Dr. Pap Lászlóné Platthy Georgina a GPSPOWDER Kft. igazgatója, Dr. Szilvás Ágnes Ph.D. (Szent János kórház) főorvorvos és Dr. Szentmihályi Klára Ph.D. (MTA-KKI) tudományos csoportvezető munkamegbeszélésen az Intézetben


Vissza a tartalomjegyzékhez...
Kutatás-fejlesztési együttműködés a Semmelweis Egyetem és Nógrád Megye Önkormányzata között

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és Nógrád Megye Önkormányzata, melynek fő célja a 2014-20 közötti uniós fejlesztési időszakra vonatkozó, kutatás-fejlesztési és innovációs tervek összehangolása és közös projektek indítása.

Vissza a tartalomjegyzékhez...

A dokumentum ünnepélyes aláírásán Dr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott: az együttműködésben az egyetem minden kara jó eséllyel részt tud majd vállalni, a megállapodás pedig arról szól, miként tud egy három nyelven oktató, hallgatókat több mint hatvan országból fogadó kutatóegyetem egy megyével együttműködni, mely kész az egyetemet jellemző szellemi potenciál fogadására, esetleg pályázati alapon való finanszírozására.

Vissza a tartalomjegyzékhez...

A rektor kitért arra is, hogy minden együttműködésnek van egy jövőképe, de fontos az aláírásig vezető útról is szót ejteni. Emlékeztetett arra, hogy az egyetem tavaly ősszel hozta létre Takács Zita vezetésével a Semmelweis Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft.-t a Nógrád megyei Rétságon. Ezen a településen rendezték meg tavaly szeptemberben a Kutatók éjszakájához kapcsolódóan a Kutatók hajnala programot, amely az első lépcsőfoka, igazi kezdete volt a most hivatalosan is aláírt együttműködésnek. Azóta a felek megállapodtak abban, hogy a 2014-2020 között megnyíló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében csaknem tíz nagyprojektet indítanak közösen, egyebek mellett a Nógrád megyei egészségipar fejlesztése, a lakosság egészségi állapotának javítása és a foglalkoztatás növelése érdekében.Az egészségügyi kutatások egyre inkább a betegségek megelőzését, korai felismerését állítják a fókuszba. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre több új típusú szűrővizsgálatot vezetnek be a klinikai gyakorlatba, melyek a betegségek korai megelőzését tűzik ki célul. Az együttműködés lehetővé teszi ezeknek az új diagnosztikáknak a nagy népességen való elemzését, és ezzel egyidőben szolgálja a nógrádi települések lakosainak egészségmegőrzését.

Becsó Zsolt, Nógrád Megye Önkormányzatának elnöke az aláírás kapcsán egyebek mellett kitért arra: a megye fejlesztésében kiemelt szerepet szánnak a tudásgazdaságnak, ezért fontosak számukra a kutatásfejlesztési és innovációs együttműködések. Mint hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy egészségipari és egészségszolgáltató vállalkozások alakuljanak a térségben, melyek számára az inkubációt tudják biztosítani. „Kiemelt célunk, hogy a mostani együttműködést olyan valódi tartalommal töltsük meg, amely mindkét fél érdekeit szolgálja” – mondta.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

További információkról itt olvashatnak.

Vissza a tartalomjegyzékhez...